14 Şubat 2008 Perşembe

Aşkın Tarafları Sevgili


Ulaşılmamış erek yolundaki duygu seli Aşktır. Aşk, sevginin coşkunluğu ve "aşkın" halidir ve aşk sevginin doruğudur. Ulaşılmadığı takdirde aşktır.
Ulaşılma, ayrılma ve kaçırma risklerinin sıfırlandığı ve birlikteliğin kurumlaştığı durumda yerini mutluluğa bırakır.
Aşk bundan sonra davranışsal ve felsefi olarak devam edemez. Kurumsallaşmış meşru birim aile'dir. Aile'nin iki kurucu üyesi aşk'ın tarafları sevgili iken duygusal sürrealist atmosfere daha çok kapılmışken, evlilik medeni konumuna ulaşınca realist ve sosyo-ekonomik toplumsal yaşam içinde en küçük sosyolojik birimin sorumluluğunu taşımaya başlarlar.
Bu bağlamda taraflar birbirlerinin meşru parçaları durumunda olup, kendilerinin birbirlerini cezbetme veya erişme arzusu bitmiş birlikteliğin devamı için toplumsal edinim ve gaileler veya yaşam koşullarının klasını yükseltmek çabasının içine girerler.
Sevgililer, sevgi soyut söyleminin somut taraflarıdır. Sevgi, tarafların duygu ve hislerinde dalgalanırken diğer birçok soyut kavramlara rağmen sonu somutlanabilen insani bir davranıştır.
Bu beşeri özellik kendi karşı cinslerimize karşı hormonal dürtülerden kaynaklanan duygu seli olsa da kendi türümüz dışında ki varlıklara karşı da sevgi hisleri taşırız.Cinsel çekimle insanlarda olan sevgi, diğer hayvanlar aleminde de doğal şekliyle vardır. Bir çok hayvan türleri karşı cinsleri arasında sevişme davranışları görülmektedir. Bunların misalleri açık doğada imkanlar nedeniyle görülmese de belgesellerde açıkça izlenmektedir.
Sevgi, Aşkla sevişme arasında duygu köprüsü olarak insanda romantik bir atmosfer oluşturur.Sevgi somutlaşabildiği halde, tarafların ıraklaşması aşk'a doğru açılıma götürür. Beşeri ve cinsel dürtülerin uyardığı hislerin ilk hormon-kalori dürtü-dopingiyle başlayan sevgi duyguları taraflardan istemli veya istemsiz yanıt alamayınca beşeri atmosferi aşar, tabiatı kucaklayıp tüm varlıklardan yansıma alma hissi verir.
İlahi sevgi aşkın aşk yolculuğu başlamıştır. Böyle alemi kucaklayan sevgi yumağı doruk yolculuğuna, yaratıcı odak noktasına doğru sofistike platforma girer. Tüm alemi içinde özümseyerek kendinde bulunca bu bazen dünyacılar tarafından ölüm infazına kadar devam eder.
Ama bugün "sevgililer günü" olarak gündem konusu insansal duygular ile cinsel dürtüler gereği oluşmuş fertlerin birbirlerine olan sevgi arzuları ile oluşan sevgili için hissettiğimiz duygunun yoğunlaşan somut göstergesi nedir? sorusunun yanıtını görelim.
Toplumsal yaşamımız, sosyolojik ve medeni olarak eşyalarla ve tüketim araçları ile somutlaşmaktadır. Elbette bu ortam içinde olan insan ilişkilerinin özel alanının Öznesi olan sevgi tarafları bu duygularını somutlaştırmak testinden geçirmek veya kalıcılığının teyidi olarak belgelemek istemektedirler. Bunun ispatı veya göstergesi de hediyelerden geçmektedir. Bu konu her ne kadar ekonomik sistemlerin kar amaçlarına konu olsa da başlangıç talep çok yönlü toplumsal bir görünüm ve etki neticesidir.
İnsan ilişkileri toplumsal yaşamın tüm katagorilerini içinde taşır. Ekonomik alanda hizmet sektöründen, üretim sektörüne ve diğer sosyolojik konularla birlikte olmak durumundadır. Sevgi daha geniş perspektife dağılır. Biz insan olarak her şeyi somuta varan sevgimizle göreceli kılsak da soyut olarak karşı cinsimize duyduğumuz sevgiyi somutlaştırmanın yolu hediyeden geçmektedir.
Nariçi. 14.02.08

1 yorum:

Cansu dedi ki...

evet olmuş işte:)

Kenya'dan

Kenya'dan
Bu çağda normal mi? Kaynak:sabah gazetesi