11 Ocak 2008 Cuma

Lidere Endexli Demokrasiye Tuzaklar

Demokrasinin oturmuşluğu ve istikrarı, topluma yayılmış yönetim erkinin oluşmasında aranabilir.
Yönetim bir liderin karizmatik kişiliğine bağlı disiplinle yapılanmasını şekillendiği zaman; muhalefet veya tepkisel aktivasyonlar, çözümleri ve kendi geleceğinin kurgusunu fikirsel platformlarda değil demokrasi dışı yöntem veya teröre kadar varan yol-yöntem ve eylemleri çözüm yolu zanneder.
İşte Pakistan gerçeği bunun bir göstergesidir. Hazin ve insanlık dışı saldırıların biri daha yapılmıştır, Yönetime talip olma veya talip olanları engelleme yolunda.
Bu saldırılara çözüm olarak inanan ego'su insanlığını yemiş ve terör odağı haline gelen çevrelerin hedefi durumuna gelmiştir.
Benazir Butto, kişisel olarak iyi niyetle ülkesinin daha medeni ve kalkınmış duruma gelmesi için can güvenliğini bile riske atarak ülkesine dönüp iktidara talip olmak için kolları sıvamıştır. Ama demokrasilerin henüz yerleşmediği lidere bağlı iktidar taleplerinin siyasi kadrolarını yetkinleştirip yönetsel erki ve fikirsel kadro çemberini yığınlara doğru yaymayıp kişilerde odaklarsanız. Çağdışı kalmış iktidar heveslileri kendilerine kolay hedef bulabilmektedirler.

Butto'nun kişiliğine ve mücadelesine saygı duymak gerekir. "Pakistan Halk Partisi’nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto’nun kızı olan Benazir Butto, dünyaca ünlü Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü" halk partisi strüktürü çerçevesinde politika yapmasına rağmen kendiside ülkesinin zengin kesimindendi.
"Butto, eğitimini tamamladıktan sonra, ordunun babasını devirmesinden hemen önce 1977’de ülkesine döndü. Babasının General Ziya-Ül Hak’ın askeri yönetimi tarafından 1979’da idam edilmesinin ardından partinin liderliğine geçti.""Benazir Butto ilk kez 1988’de başbakan oldu ve 1990’da dönemin devlet başkanı tarafından yolsuzluk suçlamasıyla görevinden alındı. Navaz Şerif’in ardından 1993’te tekrar iktidara gelen Butto, bundan sonraki başbakanlık girişimlerinde başarılı olamadı ve 1996’da iktidarı Şerif’e kaptırdı.
"Bu iktidar dönemlerinde ki yolsuzluk suçlamaları ile mahkum oldukları için yurt dışında kalan Benazir Butto, lidere bağlı siyaset nedeniyle taraftarlarının arzusu için tehlikeleri bile, bile "Butto, Müşerref’in eski yolsuzluk davalarından kovuşturmaya uğramayacağı garantisi vermesi üzerine 8 yıllık gönüllü sürgünden sonra bu yıl ekim ayında ülkesine döndü. Ülkesine döndüğü gün, Karaçi’ye giderken düzenlenen intihar saldırısında 39 yandaşı ve koruması ölürken Butto saldırıdan yara almadan kurtuldu. Butto, dün, ocak ayında yapılacak genel seçimler için kampanyaya başlamıştı.
"Irak'ta işgalle tanık olduğumuz toplu ölümlere neden olan saldırılar, Pakistan'da yıllarca benzeri görülen hunharca saldırıların olduğu bir ülke olarak ve terör odaklarına en yakın konumda bulunmakla bu tehlikenin daha da geliyorum dediği bir durumda yaptığı bir mitingde "düzenlenen silahlı ve bombalı intihar saldırısında aldığı yaralardan öldü"

Bu saldırıların İslam'la uzaktan yakından bağdaşır yanı yoktur. Peygamberimiz o günün şartlarında İslamiyet’i yayarken ve o kadar işkence ve baskıya maruz kalırken, hangi terör saldırısı yapıp kimin canını incitmiştir, o günün Müslümanları ve sahabeler!. Ancak karşılıklı şartlar gereği savaşlar yapılmıştır.

Bu lider takip eden politikalar devam ettiği sürece, orta doğu ve gelişmemiş ülkelerde böyle menfur eylemler kendilerine kolay hedef bulmakta acımasız olduklarını göstermektedir. Böyle saldırılarda ölümlerle birlikte kadrolardaki kaos oluşması, eğer bu iktidara yönelikse ülke istikrarı tehlike ile yüz yüze gelmektedir.Pakistan halkının başı sağ olsun. Düşünsel ve demokratik çerçevede uygar toplumların oluşması dileğiyle.

nariçi : 27.12.2007
alıntı kaynak: Milliyet

Hiç yorum yok:

Kenya'dan

Kenya'dan
Bu çağda normal mi? Kaynak:sabah gazetesi